Kako se lakše preseliti sa kućnim ljubimcem?

Written by Margareta Grujic on . Posted in Uncategorized

Selidba je uvek stresan događaj za ljude, ali i za kućne ljubimce. Dok spremate celi svoj život u kutije vaš ljubimac postaje uzrujan i sklon abnormalnom ponašanju, kao što je preterano lajanje ili uriniranje po kući.
Selidbe kucnih ljubimaca sa nama su lako izvodljive. Nema stresa niti bilo kojih drugih negativnih stvari. Samo se opustite i prepustite nam da Vase kucne ljubimce preselimo na zeljenu adresu.
Evo nekoliko saveta kako pomoći vašim ljubimcima da prihvate selidbu.
  1. Posetite veterinara Ako još niste, mikročipujte vašeg psa ili mačku. U vreme selidbe vaš ljubimac se lako može provući kroz vrata ili se izgubiti u novom okruženju. Veterinar će vam preporučiti kliniku u vašem novom mestu stanovanja i pregledaće vašeg ljubimca da budete sigurni da je zdrav i spreman za put.
  2. Zadržite rutinu Ljubimci teže konstantnosti. U nedeljama koje prethode selidbi držite se rutine na koju ste navikli ljubimca. Promena vremena šetnje, hranjenja ili spavanja može povećati nivo stresa kod životinje, kao i neprilično ponašanje. Pokušajte da održite sve u normali dok se pakiujete kako životinja ne bi imala osećaj da se baš sve oko nje menja.
  3.  Neka ljubimac ne gleda dok se pakujeteNa ljubimce će loše delovati ako gledaju kako stvari iz njihovog stana nestaju. Neke mačke počinju da uriniraju po kući kada razmestite nameštaj, a još je gore ako taj nameštaj „nestane“. Ako primetite da je vaš ljubimac osetljiviji nego što je to uobičajeno, maknite ga od celog iskustva selidbe. Neka ga uzme neko iz vaše porodice ili ga premestite u drugu prostoriju. S njim ponesite i njegove igračke, vodu i hranu, redovno ga proveravajte i češće mazite kako bi mu pružili sigurnost.images (3)
  4.  Stvari koje pripadaju vašem ljubimcu spakujte poslednje. Označite kutije koje sadrže igračke ljubimaca, posude i prostor za spavanje kako bi ih lakše našli. Kada dođete u novi dom, prvo raspakujte stvari koje pripadaju vašem ljubimcu kako bi videli nešto poznato u novom domu. Poznati miris pomoći će vašem ljubimcu da se oseća sigurno i opušteno.
  5.  Putujte sigurno Ako se selite autom pazite da je vaš ljubimac siguran. Ponesite grickalice i vodu. Ptice, male glodare i reptile možete prevesti u njihovim kavezima. Ribe prenesite u plastičnoj vrećici ispunjenoj vodom. Stavite vrećicu u prazni akvarijum kako bi je zaštitili od oštećenja. Ako putujete avionom ili drugim prevoznim sredstvom kako bi na vreme saznali sve što vam treba za put s ljubimcem.
  6.  Pazite na otvorena vrata Kada selite stvari iz stare kuće i unosite ih u novu, pazite da vaš ljubimac bude na sigurnoj lokaciji kako se ne bi provukao i pobegao kroz otvorena vrata.
  7.  Dobrodošli kući! Kako bi pomogli ljubimcu da se dobro oseća u novom domu krenite s njim u šetnju i istražite novo naselje. Ako imate dvorište, proverite da li su ograda i vrata sigurni kako vaš ljubimac ne bi pobegao. Nije neobično da se ljubimci vrate na staru adresu. Držite se rutine tokom svakodnevnih hranjenja i odlazaka u šetnju kako bi se vaš ljubimac lakše privikao na novi dom.Izvor: index.rs
 

Tags: , , ,

Call Now Button